Penggunaan Aplikasi Berbasis Android “Food Digital Map” untuk Panduan Konsumsi Makanan pada Remaja

Authors

  • Surmita surmita Jurusan Gizi Poltekkes Kemenkes Bandung
  • Widartika Widartika Jurusan Gizi Poltekkes Kemenkes Bandung
  • Mona Fitria

DOI:

https://doi.org/10.21776/ub.ijhn.2019.006.02.1

Abstract

Abstrak

Asupan gizi pada masa remaja perlu mendapat perhatian agar sesuai dengan kebutuhan dan sebagian remaja kurang dari kebutuhan. Remaja memerlukan panduan dalam mengkonsumsi makanan  agar sesuai dengan kebutuhan. Penelitian ini menggunakan aplikasi berbasis android  yang disebut “Food Digital Map†untuk membantu remaja dalam menghitung kebutuhan zat gizi dan asupan makanan yang dikonsumsi sehari-hari, sehingga remaja dapat mengkonsumsi zat gizi dalam jumlah seimbang.  Aplikasi Food Digital Map ini merupakan program yang dirancang untuk menghitung kebutuhan gizi dan asupan makanan yang diaplikasikan pada Android.  Desain penelitian menggunakan metode eksperimental untuk melihat kesesuaian asupan zat gizi makro (karbohidrat, protein, lemak) pada remaja yang diberikan aplikasi Food Digital Map untuk digunakan sebagai panduan untuk mengukur kebutuhan dan asupan makan sehari-hari. Penelitian dilaksanakan di SMPN 14 dan SMPN 7 Bandung pada bulan Maret – September 2017.  Hasil penelitian ini menunjukkan  bahwa ada pengaruh pemberian Aplikasi Food Digital Map terhadap kesesuaian asupan dan kebutuhan zat gizi karbohidrat dan lemak (p< 0,05),  tetapi untuk asupan protein belum menunjukkan perbedaan yang signifikan ( p >0,05).

Kata kunci: Food Digital Map, kesesuaian asupan dan kebutuhan, karbohidrat, protein, lemak

 

Abstract

Nutrien intake in teenager must be balance with nutrient requirement. Nutrition intake in some teenagers is less than the requirement and others exceed the requirements.  Teenager need a guide to consumse food  to be equal with their nutrient requirement. This research used Food Digital Map software to help teenagers in calculating nutritional requirements and intake consumed daily. Food Digital Map are Software applied on Android Program that can use to calculate nutrient requirement and intake. Research design uses experimental to see the suitability of macro nutrient intake (carbohydrate, protein, fat) in teenager which given application of Food Digital Map to be used as a guide to measure nutritional requirement and   intake. Place of study at SMPN 14 and SMPN 7 Bandung conducted in March - September 2017. The results of this study indicate that there are significant effect of used Food Digital Map Program for balance of nutritional intake and requirement for carbohydrate and fat (p< 0.05), but there are no significant difference  for protein intake (p> 0.05).

Keywords: Food Digital Map, balance of intake and requirement,  carbohydrate,  protein, fat

References

  • DAFTAR RUJUKAN
  • Kementerian Kesehatan. Laporan Nasional : Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas) 2010. Dalam Kementerian Kesehatan . Jakarta. 2011.
  • WHO. Strengthening the health sector response to adolescent health and development. In: (CAH) DoCaAHaD, editor. 20 Avenue Appia, 1211 Geneva 27, Switzerland.2009.
  • Thurnham DI. Nutrition of Adolescent Girls in Low and Middle Income Countries. Sight and Life. 27(3) 2013.
  • Gibson, RS . Principles of Nutritional Assessment. New York : Oxford University Press. 2005.
  • Seaman C. Review of some computer pakage for dietary analysis. Journal of Human Nutrition and Dietetics 5:263-264.2008.
  • Widartika, dkk. Pengaruh Penggunaan Food Digital Map Terhadap Kemampuan Estimasi Asupan Zat Gizi Makro. Politeknik Kesehatan Bandung. 2016
  • Williamson DA, Allen R, Alfonso A, Davis-Martin P, Mayville SB, Hackes B, et al. Validation of digital photography and visual estimation methods for measuring food selections and food intake. Obes Res 2001; 9: 121S.
  • Williamson DA, Allen R, Martin PD, Alfonso AJ, Gerald B, Hunt A. Comparison of digital photography to weighed and visual estimation of portion sizes. J Am Diet Assoc 2003; 103:1139_45.
  • Martin, CK; Nicklas, T; Gunturk, B; Correa, JB; Allen, HR; Champagne, C. Measuring food intake with digital photography. J Hum Nutr Diet. 2014 January ; 27(0 1): 72–81. doi:10.1111/jhn.12014.
  • Swanson M. Digital photography as a tool to measure school cafeteria consumption. J School Health 2008; 78: 432.
  • Notoatmodjo, S. Promosi Kesehatan : Teori dan Aplikasi. Jakarta. PT Rineka Cipta. 2010.
  • Murdiana, Lanny. Hubungan antara Kebiasaan Makan dengan Kekambuhan Gastritis pada Pasien Gastritis di Poli Penyakit Dalam Instalasi Rawat Jalan RSAU Dr. M. Salamun Kota Bandung Tahun 2014. Bandung: Poltekkes Kemenkes Bandung. 2014.
  • Almatsier, S. Soetardjo S, Soekarti M.. Gizi Seimbang Dalam Daur Kehidupan. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta. 2011.
  • Lazarte CE, Encinas ME, Alegre C, Granfeldt Y. Validation of digital photographs, as a tool in 24-h recall, for the improvement of dietary assessment among rural populations in developing countries. Nutrition Journal 2012, 11:61
  • Foster E, Hawkins A, Barton KL, Stamp E, Mathhews JNS, Adamson AJ. Development of food photographs for use with children aged 18 months to 16 years: Comparison against weighed food diaries – The Young Person’s Food Atlas (UK). PLoS One. 2017; 12(2): e0169084. doi: 10.1371/journal.pone.0169084
  • Bouchoucha M, Akrout M, Bellai H, Bouchoucha R, Mansour AB, Zouari B. Development and validation of a food photography manual, as a tool for estimation of food portion size in epidemiological dietary surveys in Tunisia. Libyan Journal of Medicine Volume 11, 2016 - Issue 1 doi.org/10.3402/ljm.v11.32676.
  • Probst Y , Jones HA, Sampson G, Smith K. Development of Australian portion size photographs to enhance self-administered online dietary assessments for adults. University of Wollongong Research Online: http://ro.uow.edu.au/hbspapers/3493.


Downloads


Published

2019-12-31

How to Cite

1.
surmita S, Widartika W, Fitria M. Penggunaan Aplikasi Berbasis Android “Food Digital Map” untuk Panduan Konsumsi Makanan pada Remaja. IJHN [Internet]. 2019 Dec. 31 [cited 2024 Apr. 25];6(2):62-9. Available from: https://ijhn.ub.ac.id/index.php/ijhn/article/view/322

Issue


Section

Articles